François Blua założyciel Biodevas Laboratoires, wykorzystuje właściwości roślin w celu zmniejszenia lub wyeliminowania stosowania antybiotyków i pestycydów
Naturalne rolnictwo
Gdyby tak oregano, wierzba, czarna porzeczka lub czosnek sprzyjały zdrowiu zwierząt oraz wigorowi roślin? Nie ma co do tego wątpliwości François Blua, dyrektor generalny firmy Biodevas Laboratoires, którą wraz z ojcem założył w 2005 roku w Savigné l’Évêque (France).
Ten ostatni, pracując jako farmaceuta, wpadł na pomysł wykorzystania właściwości roślin, aby zapobiec stresowi oksydacyjnemu u zwierząt i roślin, w taki sam sposób jak można to zrobić u ludzi.
« Celem jest utrzymanie choroby na etapie subklinicznym i niedopuszczenie do jej rozwoju, poprzez oddziaływanie na specyficzne bodźce immunologiczne » – mówi lider, który rozpoczynał swoją międzynarodową karierę w dużych koncernach ( Cartier, Renault) przed przejściem do rodzinnego biznesu, wspieranego przez Bpifrance.
Naturalne produkty są skierowane do sektorów ekologicznych i konwencjonalnych we Francji i za granicą (Europa, Stany Zjednoczone, kraja arabskie …). « To satysfakcjonująca praca, ponieważ przyczynia się do czegoś pożytecznego dla rolników oraz konsumentów … »
Firma jest w fazie intensywnego rozwoju i zatrudnia obecnie 32 pracowników. 30% obrotów stanowi eksport. Przedsiębiorstwo jest dąży do uzyskania zdrowszego rolnictwa.
Istnieją bardzo duże różnice w rolnictwie w różnych krajach. Np. w Stanach Zjednoczonych jedna farma może składać się z tysięcy krów… Wykorzystanie bioproduktów (uzyskiwanych z 150 gatunków roślin) może zmniejszyć lub wyeliminować stosowanie antybiotyków i pestycydów.
« Ale natura i presja chorób czasami wymagają użycia produktów fitosanitarnych », mówi. Naszym celem jest ograniczenie ich do maksimum. Następny krok? Produkty dla akwakultury oraz dla psów i kotów. »