Strona główna Bakterioza

Bakterioza

Bakterie fitopatogenne to bakterie odpowiedzialne za choroby bakteryjne i bakteriozy u roślin. Pasożytują one na roślinach dzikich lub uprawnych, powodują między innymi zgorzel lub miękką zgniliznę.
Szacuje się, że istnieje około stu gatunków bakterii fitopatogennych. Mogą one mieć istotne znaczenie z ekonomicznego punktu widzenia w przypadku niektórych upraw jak na przykład zgorzel bakteryjna w uprawie owoców cytrusowych wywoływana przez Xanthomonas citri subsp. citri (straty sięgające milionów drzew w Stanach Zjednoczonych i w Brazylii) lub choroba Pierce’a wywoływana przez Xylella fastidiosa, która atakuje uprawy winorośli w niektórych regionach Stanów Zjednoczonych oraz występuje na drzewach oliwnych.
Większość bakterii fitopatogennych należy do następujących rodzajów: Acidovorax, Agrobacterium, Burkholderia, Clavibacter, Erwinia, Pantoea, Pectobacterium, Pseudomonas, Ralstonia, Streptomyces, Xanthomonas, Xylella, Phytoplasma i Spiroplasma.